E-Bike accu

Capaciteit

Een accu heeft een voltage (V), vaak 26V of 36V en een Ampérage (Ah) bijvoorbeeld  12A.   Pas als je deze 2 vermenigvuldigt krijg je de capaciteit (Wh) in WattUren.

Je Actieradius (km's), in de gemiddelde ondersteunings-stand, is te benaderen door de WattUren te vermenigvuldigen met factor 0,16.

Voorbeeld 1 :  Een accu heeft een voltage van 36 en een Amperage van 12, dan heeft deze een capaciteit van 432 Wh en zal deze accu jou ongeveer ( 432 x 0,16 ) 70 km ondersteunen in de middelste ondersteuning-stand. Dat is vaak 90 km in standje eco of 50 km in standje turbo.

Voorbeeld 2 :  Op een 2e hands E-bike accu staat 36V / 10Ah ( dat is in nieuwstaat 360 Wh), wij meten echter 9Ah, dan is zijn capaciteit ( 36 x 9) 324 Wh. Wij vermelden dan in de aanbieding dat de accu 90% is.  Voor jou betekend dat dat je ongeveer (324 x 0,16) 52 km kunt fietsen op een volle acculading in standje "2" .

Duurzaamheid

Een moderne Li-Ion kan ongeveer 1000 volle opladingen aan ( 2 halve ladingen worden geteld voor 1 volle ). Ook de tijd laat de accu verouderen als deze een keer in bedrijf genomen is. Een accu zal hierdoor gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar mee gaan. Per jaar zal een accu gemiddeld 7% capaciteit inleveren (volgens de fabrikant mag dat 10% zijn ), hij wordt dus langzaam steeds minder, wat natuurlijk niet wil zeggen minder bruikbaar of minder sterk, maar gewoon minder kilometers uit een volle accu.

Garantie

De fabrieksgarantie bedraagt over het algemeen 2 jaar. Dat geldt voor accu's die opeens gewoon niets meer doen, óf accu's die méér dan 10% capaciteitsverlies per jaar hebben. Alle grote merken confirmeren zich hierin zoals Panasonic, Yamaha, Shimano en Bosch. Uitzondering is de accu van Go Swiss Drive, die maar liefst 5 jaar gegarandeerd wordt tot 75 %.

Garantie 2e-hands E-bikes en accu's

Als wij een 2e hands E-bike verkopen is dus meestal de fabrieksgarantie al verlopen, wat wij doen is de accu professioneel meten/testen en de échte capaciteit melden, de volgende eigenaar betaalt dan ook alleen maar voor de resterende capaciteit. Gemiddeld kun je met een 2e hands E-bike accu rustig nog 3 jaar rijden voordat je hoeft te denken aan een nieuwe. Alleen een merk "hemelvaart" kun je geen enkele uitspraak over doen, maar die ruilen we meestal ook niet in.

Vindt je bij ons een mooie occasion, maar denk je aan de capaciteit toch niet voldoende te hebben dan kunnen we in overleg voor welk bedrag we een nieuwe accu bijleveren met weer 2 jaar garantie.

Vindt je bij ons een mooie occasion, maar wil je meer zekerheid wat betreft de accu, dan bieden wij een garantieperiode van een half jaar, waarvoor wij een extra bedrag vragen van € 150,--. Dit bedrag is geen verzekering ( dus niet kapot laten vallen ! ) maar een verlenging van de fabrieksgarantie onder dezelfde voorwaarden. ( plotseling niets meer doen of teveel capaciteitsverlies ).Wij zorgen dan voor een nieuwe accu met weer 2 jaar garantie. Een nieuwe (merk)accu kost op dit moment tussen de € 600,- en € 1100,-- afhankelijk van het systeem en de capaciteit.

Wees niet te bang,

om een goede gebruikte E-bike te kopen bij de vakhandel, zo vaak is er niet wat met een accu van een paar jaar oud en je fietst gewoon lekker weg op een mooie fiets die minder dan de helft kost van een nieuwe. Mechanisch staan wij voor alles in, gewoon volgens BOVAG maatstaven, en als je ons kent weet je dat we nog nooit iemand echt in de kou hebben laten staan, wat voor risico loop je dan eigenlijk ?