GIRO fietsschoenen

PASVORM

Een goede pasvorm is bijzonder belangrijk bij fietsschoenen:

  • De schoenen moeten goed aansluiten rond je voeten. Zo zullen ze de voeten goed ondersteunen;
  • De voeten moeten niet kunnen bewegen in de schoenen, in het bijzonder bij de hiel. Je voet mag niet slippen in de schoen.

Zo controleer je of de pasvorm in orde is:
Trek de schoen aan, sluit de velcro’s (klittenbandsluiting) en eventuele microbuckle en ga rechtop staan. Hou de schoen bij de hiel stevig tegen de grond gedrukt terwijl je doet alsof je gaat lopen. Je hiel mag nu niet (of nauwelijks) uit de schoen omhoog komen. Als de hiel te veel bewegingsruimte heeft, is de schoen te groot.
Nog steeds rechtopstaande mag je de voorkant van de schoen niet voelen met je tenen.
De zijkant van de schoenen moeten als een ondersteuning rond je voet aanvoelen en de bovenkant mag niet te veel ruimte vrijlaten.

De pasvorm van ieder schoenenmerk is weer anders en het is dus aan te bevelen om een of twee verschillende merken te passen voordat je tot aankoop overgaat. De high-end, duurdere schoenen met bijvoorbeeld een carbon zool, hebben vaak een nauwere pasvorm om optimale ondersteuning te bieden. Het is daarom echt essentieel de schoenen voor aanschaf goed te passen.

 

DE SLUITING

Fietsschoenen onderscheiden zich door middel van verschillende sluitsystemen. Klitteband of microbuckles zijn bijvoorbeeld populair. Soms bevatten schoenen een combinatie van verschillende systemen. De vetersluiting maakt momenteel haar return in het topmodel van Giro, de Empire
Welk sluitsysteem je schoen ook heeft, het moet je voeten comfortabel op hun plaats houden tijdens het fietsen. Te veel ruimte is minder comfortabel en lijdt tot verlies aan kracht.

Klittenband sluiting: deze sluitingen tref je doorgaans op goedkopere en medium geprijsde schoenen. Ze zijn snel en gemakkelijk te openen en sluiten en eenvoudig te verstellen. Klittenband is alleen aan slijtage onderhevig en met de tijd zal het klittenband kunnen loskomen.

Microbuckle sluiting: een sluiting zoals bij skischoenen. Deze sluiting is gemakkelijk (ook tijdens de rit) aan te passen. Vaster of losser, de schoen kan beter worden gesloten, waardoor de voeten minder bewegen in de schoen. Dit zorgt weer voor meer comfort en kracht.

Er zijn 3 verschillende soorten fietsschoenen.

 

RACESCHOENEN

Raceschoenen zijn voorzien van een zeer stijve zool die onmogelijk te buigen is. Dit is belangrijk om de krachten over te brengen op de pedalen. Er is een adapter (schoenplaatje) nodig om de schoen aan het pedaal vast te klikken. De meest voorkomende systemen zijn Shimano SPD SL, Look, etc. Dankzij de schoenplaatjes zitten de schoenen vast aan het pedaal, waardoor je de meeste kracht kunt overbrengen en je ook met je voet aan het pedaal kunt ‘trekken’. Dankzij de stijve zool gaat er weinig tot geen energie verloren tijdens het fietsen.
Carbon zolen zijn voor gevorderde fietsers de beste keuze . Ze zijn extreem lichtgewicht (rond 300/320 gr. bij mt 42), dun en de stijfste zolen die er bestaan. Een carbon zool betekent ook een hoger prijskaartje. Een schoen met goede kwaliteit full carbon zolen kosten zeker tussen de 250 en de 400 euro.
Een zool geheel gemaakt uit carbon, kan te stijf zijn voor beginnende fietsers. Een (te) stijve zool kan zorgen voor pijnlijke voeten en een mindere bloedcirculatie tijdens langere ritten. Voor beginnende fietsers zijn de composite zolen (nylon, geinjecteerd met carbon poeder) aan te raden . Dankzij de carbon injectie behouden de schoenen hun lage gewicht (rond 340 gr.) en hun stijfheid, maar zijn ze minder ‘agressief’ dan de full carbon.
Carbon en composite zolen hebben een lange levensduur. Nylon zolen zijn minder stijf en worden meest gebruikt in de meer budget modellen. Ze zijn over het algemeen iets zwaarder en dikker en zullen naar verloop van tijd iets van hun stijfheid verliezen. Ook temperatuurschommelingen hebben invloed op dit soort zolen. Hoe warmer hoe meer flex en hoe minder efficiënt je krachtoverbrenging werkt.
Mijn advies is dan ook dat gevorderde fietsers kiezen voor 100% carbon zolen en fietsers die minder vaak in het zadel zitten voor de composite zolen kiezen. Beginnende fietsers kunnen kiezen voor de schoenen met een nylon zool.

MTB-SCHOENEN

De MTB-zool klikt vast aan het pedaal dankzij een metalen plaatje dat in de zool verzonken ligt. Mountainbike-schoenen kun je vastklikken aan beide zijden van het pedaal. Deze schoenen zijn allemaal voorzien van het Shimano Pedaling Dynamics (SPD) systeem.
Een MTB-zool moet ook stijf zijn. Deze stijfheid zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat tussen de schoen en het pedaal tijdens het fietsen. Omdat je tijdens het mountainbiken soms wat vaker ook van de fiets af moet bij lastige omstandigheden, zijn de zolen relatief minder stijf dan bij raceschoenen. Daarnaast hebben de zolen van MTB-schoenen een grof profiel, wat zorgt voor voldoende grip als je van de fiets moet op steile hellingen of modderpaden. Het schoenplaatje zit verzonken in de zool, zodat het niet beschadigt wanneer je op de schoenen loopt.

Ook hier geldt hoe stijver de zool, hoe duurder de schoen. MTB-schoenen met carbon zolen kosten tussen de 300,- en 400,- euro. Een goede schoen met nylon/polyurethane zool kost tussen de 150,- en de 200,- euro.

Alhoewel de MTB-schoen zo is ontwikkelt dat je er ook op kunt lopen, zijn deze schoenen niet comfortabel tijdens wandelingen. Wanneer je denkt tijdens de fietstocht ook langere stukken te gaan lopen, zijn fietsloopschoenen met een iets meer flexibele zool de betere keuze.

FIETSLOOPSCHOENEN

Zoals gezegd zijn deze schoenen perfect voor de fietstoerist die ook zo nu en dan een wandeling maakt. De zool is stijf, maar niet te stijf. Het schoenplaatje (voor vastklikken aan pedaal) zit verzonken in de zool, zodat de schoen ideaal functioneert tijdens fietsen en wandelen. De fietsloopschoen levert iets van stijfheid in, om zo meer comfort te hebben tijdens het wandelen. De bovenkant van de schoenen is soms van zeer lichtgewicht ventilerend materiaal , ze hebben reflectie , of zijn dankzij het Gore-tex membraam zelfs waterdicht .
Ze zijn er mét en zónder mogelijkheid voor SPD. Goede schoenen zónder SPD mogelijkheid zijn voorzien van een Vibram-zool, uiterst slipvast.